Biligisayar teknolojisinin önde gelen markalarından Intel, “arkadaşlık-dostluk” kavramlarını kullanarak Türkiye Facebook sayfası için bir uygulama hazırlamış. Bu uygulamaya da “Teknolojik Kıyak” adını vermiş. “Teknolojik kıyak nedir?” diye soranlara da; “Birbirinden güzel en son teknoloji ürünü hediyeleri kankalarına paylaştırmaya teknolojik kıyak denir.” demiş.

Intel’in kampanya kurgusunu üzerine oluşturduğu kıyak yapma meselesinde, siz de benim gibi “Bu devirde kimse kimseye kıyak yapmaz!” diyenlerdenseniz şunu söyleyebilirim; Intel bu sosyal medya uygulamasıyla bizleri yalancı çıkarmaya niyetli.

Neden mi? Çünkü oluşturulan konsept bol kıyak içeriyor ve bu sayede hem markayı hem de kankaları bol bol konuşturacağa benziyor! Ayrıca uygulamanın işleyişi de bir o kadar basit ve kullanımı kolay. Şöyle ki, “Teknolojik Kıyak” uygulamasına katılım onayını verdikten sonra kanka tarama butonu sayesinde sistem tarafından dört kankanız random olarak belirleniyor. “Yok hayır bu adam benim kankam değil ona bırak hediyeyi, günahımı bile vermem!” diyorsanız manuel olarak bu kişileri değiştirip gerçekten kıyak yapmak istediğiniz arkadaşlarınızı seçebiliyorsunuz. Daha sonraki eyleminiz ise seçtiğiniz kankalarınız ile hediyeleri eşleştirmek. Sonuçta herkes kankasının neye ihtiyacı olduğunu bilir değil mi?


Hediyeleri ve kankaları eşleştirmeden bahsederken şu noktaya da değinmek gerekir ki, Intel hediyeler konusunda oldukça cömert davranıyor. Galaxy tablet, Asus UX31, Asus UX21 Ultrabook, Sony ev sinema sistemi, Samsung 3D Led Tv kankalarına verebileceğin kıyak hediyeler.

Teknolojik Kıyak uygulamasında “Hani bana? Hani bana?” demesinler diye kankaları kadar kullanıcıların kendileri de düşünülmüş. Yukarıda bahsettiğimiz hediyelerden birisini de kullanıcı kendi için seçebiliyor. Yapılan eşleştirmeler sonucunda ise kullanıcılardan bir bilgi formunu doldurmaları isteniyor. Çekilişle de kazananlar yaptıkları eşleştirmelerdeki hediyelerin kankalarıyla birlikte keyfini sürüyor.

Teknolojik Kıyak uygulaması, kurgu ve yaratıcılığı ile dijital dünyada yapılan diğer uygulamalardan farklılaşmakta çok başarılı olmasa da sunduğu bir çok hediye ve kolay katılım sağlama imkanıyla şimdiden  ağızdan ağıza yayılan, yüksek bir katılım oranı yakalayan bir proje oldu bile. Ayrıca şunu da söylemeliyiz ki, gençlerin en fazla yer aldığı yer olan sosyal medyada yine gençlerin dilindeki bir kelime ile onlara bol ödüllü bir uygulama sunmak doğru bir strateji.