Sina Afra yıl sonunda yazdığı blog yazısında 2011?de internet ve e-ticaret alanındaki gelişmeleri ve 2012?ye dair e-ticaret ağırlıklı öngörülerini sıraladı. Bu listede kadın girişimcilere dair de bir öngörü vardı.

Sina Afra 2012 öngörülerinde ?Kadınlar nasıl 2009 ve 2010?da eticareti tüketici olarak uçurduysa, bu sefer girisimci olarak yeni ufuklara açılacaklar? demiş. Evet, özel alışveriş kulüplerini şahlandıran kadınlardı ve yine 2011?de açılan ayakkabı, takı, pırlanta, kozmetik, çocuk, ev, yaşam tarzı gibi kategorilerdeki dikey e-ticaret sitelerinin hitap ettiği kitle de ağırlıklı olarak kadınlardı.

Bu öngörü elbette kadın girişimcileri ve girişimci adaylarını çok sevindirdi. Ama bana göre bu aynı zamanda Türkiye için de çok sevindirici. Çünkü hem kadınların işgücüne katılımını teşvik ediyor, hem de küçük ve niş alanların keşfedilmesi ve işe dönüşmesini anlatıyor.

İnternet, kadınlara ürettiklerini satmak ve hatta kendi işlerini kurmak konusunda çok büyük bir fırsat sunuyor. Herhangi bir kira, mağaza, personel..vs gideri olmadan hem girişimci yeteneklerini geliştirmeleri, hem isimlerini duyurabilmeleri hem de ilk kazançlarını elde etmelerine imkan sağlıyor.

Ancak biliyoruz ki, her ne kadar ülkemizde üretken kadınlar çoksa da farklı sebeplerden geri duruyorlar. Örneğin kadınlar birçok değişik ürünler tasarlıyor ve bunları internette satmak istiyor ancak tam olarak ne satmalı, nereden nasıl başlamalı konusunda kararsızlık yaşayabiliyorlar.

İşte ben de bu yazımda üretken, yaratıcı ama odaklanma sıkıntısı yaşayan hanımlara ?ne satmalı?? konusunda birkaç fikir vermek istiyorum.

Bir iş kurmanın elbette bir çok bileşeni var ve ?ürün? bunlardan sadece biri. Ama doğru kullanılırsa sizi daha ilk aşamada öne çıkartacak bir unsur. Dolayısıyla ilk önce sorulması gereken soru belki de ?ne satmalı?? Eğer bu konuda kararsızlık yaşıyor ve daha önemlisi ?neyin çok satacağını? öğrenmek istiyorsanız işte size işe yarar bir ipucu:

Sadece tek bir ürüne/fikre odaklanın ve o ürünün farklı desen, model, çeşit, rengini çalışın!

Bu şu demek: Daha niş, daha odaklı düşünerek bir ürün grubu belirleyin. Hatta şimdi ?mikro niş? diye bir tabir çıktı. Buna örnek olarak yakın zamanda faaliyete geçen fitbas.com sitesini verebilirim. Sadece ayakkabı satışı yapılan siteleri biliyoruz, şimdi ise sadece kadınlar için 34-35-36 ve 41-42 numara, erkekler içinse 38-39 ve 45-46-47 numara ayakkabıların satılacağı bir site açıldı.

Pazarlama dünyasındaki bu gelişmeler tesadüf değil. İşte siz de bu yüzden, bildiğiniz, yapabildiğiniz şeyler arasında bir eleme yapın, maliyet, hız, malzeme temini gibi faktörleri de göz önünde bulundurarak bir ya da birkaç ürün çeşidi belirleyin.

Bu esnada Türkiye ve dünyadaki trendleri takip ederek, neyin rağbet gördüğünü neye doğru bir eğilim olduğunu da tespit edebilirsiniz.

Burada önemli bir nokta var elbette:

Diyelim ki elemeyi yaptınız, belli ürünlere odaklanacaksınız. Peki o ürünleri yapan, satan çok sayıda kişi varsa, yani rakip çoksa ve onlar da halihazırda yeterince tanınıyorsa? Bir ürünü piyasada çok yapan varsa buna zaman ve emek yatırımı yapmak çok akıllıca olmaz. O zaman ne yapmalı?

Ya o malzemeyi veya tekniği yeni ve yaratıcı bir şekilde yorumlamalı, ya sunumunu farklı bir şekilde yapmalı ya da tamamen yeni ve kimsenin yapmadığı bir ürün/tasarım yapmanız gerekmekte. Yani sizlerin var olan bilgi, beceri ve tecrübelerinizi mutlaka ama mutlaka ?yaratıcılıkla? birleştirmeniz gerekiyor. Yoksa zaten her yerde olan bir şey yapmış olursunuz.

2Ters1Düz markasını duydunuz mu? Duymadıysanız bir bakın derim. Türkiye?de çoğu kadın örgü örer değil mi? Bereler, atkılar, kazaklar..Biraz farklı ve şık bir model görüldüğü zaman da hemen örneği çıkartılır. Peki herkes örgüyü biliyor, çok güzel..Ama herkesin bildiğini yaratıcılık ve trendlerle birleştirince ortaya işte bu çıkıyor.

İpek Arnas eminim markasını inşa etmek için çok ama çok çalışmıştır ve hala da çok çalışıyordur, bu apayrı bir konu ama yorumlama biçiminin özgünlüğü su götürmez, siz ne dersiniz?

Peki sizler neler yapıyorsunuz?  Satma aşamasına geçtiniz mi ya da orijinal fikirleriniz var ama satar mı diye mi düşünüyorsunuz? Eklemek istediklerinizi ya da sorularınızı yazıya yorum olarak bırakabilirsiniz.