Dijital artık hayatımızın bir çok kıvrımına penetre olmaya başladı. İşimiz, ilişkilerimiz kısacası yaşamımızın bir çok safhasında artan bir ivmeyle payını arttırmaya devam ediyor. Şirketler pazarlama planlarında dijitalin payını arttırıyor. Dijital üzerine odaklanmış şirketler devasa bir sektör olmaya doğru ilerliyor.

Bunun yanı sıra insan kitleleri gittikçe daha çok dijitalde zaman ayırmaya başlıyor. Bu kitle genç, dinamik ve firmaların müşterisi olan aktif alışveriş yapan kişiler. İnternet kullanıcıları son 10 yılda 5 kat arttı ve Miniwatts Marketing Group verilerine göre dünyada yasayan yaklaşık 7 milyar kişinin internet penetrasyon oranı %32.  Bu da demek oluyor ki bir şeyler üretip satmaya çalışan veya insanlara para karşılığı bir hizmet veren herkesin internet dinamiklerini bilmesi ve kendi şirket ve sektör dinamiklerine göre uygulaması gerekiyor.

 

Bir çok şirket bu amaçla dijitalin farklı uzmanlık alanlarına sahip firmalardan dijital pazarlama hizmeti alıyor. Bazıları gerçekten iyi işler yapmasına rağmen büyük resme baktığımızda gerçek anlamda benefiti olan işlerin çok az olduğunu düşünüyorum. Bunun nedeni bir çok firmanın dijital pazarlama yaparken mecra bazında bakmaları, oysa her sektörün ve her firmanın kendine göre farklı dinamikleri var. Örneğin; FMCG?yi düşündüğümüzde bir dijital pazarlama kampanya sürecine baktığımızda ürün ambalajı, satış noktası, stok durumu, TV reklamları ve rakipler gibi bir çok dinamik devreye giriyor. Ya da bankacılık sektöründe; değişen faiz oranları, şube personeli, gönderilen ekstreler, call center operasyonu, müşteri bilgi ekranları ve diğer bazı iç dinamikler dijital kampanya sürecini çok farklı şekilde etkiliyor.

Bir dış kaynak olarak hizmet veren firmaların böyle derinlikli bilgileri alma imkanları olmuyor alsa da hizmet veren firma tarafındaki kişilerin bunu içeriden biri kadar anlamlandırma şansı olmuyor. Firma çoğu zaman kendi iç dinamiklerini şirketin güvenliği ve rekabet avantajı sağlama gereği bunu başkalarıyla paylaşmaya haklı olarak yanaşmak istemiyor. Bunun yanı sıra içeride bir dijital ekibe sahip olan firmalar dijital pazarlamaya yönelik ihtiyaçlarını çok daha iyi tespit ediyor ve dijital pazarlama hizmeti veren ajanslarını çok daha etkili ve ihtiyaçlarına yönelik bilinçli bir şekilde kullanabiliyor.  Bu nedenle artık firmaların bir finans departmanına, bir insan kaynakları departmanına nasıl ihtiyaçları varsa dijital uzmanlığa sahip kişilerden oluşmuş bir dijital pazarlama departmana sahip olması gerekiyor.

Bir kaç firma bunu yavas yavas dijitalin geleceğini iyice anlamaya ve buna tepki vermeye başladı. Bunlardan en tanınanı Procter&Gamble pazarlama çalışmalarında online pazarlamaya ağırlık vererek 1 milyar dolarlık harcama kesintisi gerçekleştirmeyi planlıyor. Bunu daha etkin ve başarılı online pazarlama çalışmalarına ağırlık vermek için yapıyor. Bunun yanı sıra PepsiCO da birkaç ay önce pazarlama faaliyetlerini daha etkin hale getirmek için şirket içinde dijital ekip oluşturdu. Önümüzdeki süreçte bir çok firmanın bu gerekliliğe direnmek yerine kendi dijital ekiplerini oluşturmaya başlayacağını hep beraber göreceğiz.

Bizimle ve Sevgiyle kalın