Artık emekleyen markalar bile facebook ve twitter’ı etkin kullanmak için bir know-how’a nasıl ulaşacağını biliyor. Bunun ötesinde “Doğru yerde çevrimiçi miyiz?” sorusuna facebook ve twitter’dan başka yanıtlar alabildiğimiz markalar geleceklerini ciddiye alıyor demektir. Bu soruya verilen en popüler yanıtlardan biri ise şüphesiz Instagram. Fotoğraf paylaşmanın sosyal hali olan Instagram markalar için ideal bir yaşam alanı.

Neden Instagram?

  • Kullanıcılarının yaklaşık %85’i 35 yaş ve altı (PEW Research Center, ABD) – Markanızın hedef pazar bölümü Y ve Z nesline (milenyumlular) hitap ediyorsa Instagram’da var olmak doğru bir karar. Eğer segmentasyon odaklı yaşamaktan çıkıp ilişki kurmaya başlamış bir marka söz konusu ise bu demografinin markanız için önemi bir başka olacak.
  • Ekim 2010’da başladı ve bu ay (Ağustos 2013) itibari ile aylık aktif 130 milyon kullanıcıya sahip ve bu kullanıcıların %50’si ABD dışında; 3 milyona yakın Türk kullanıcısına sahip  (Instagram resmi sitesi)
  • Kullanıcı tarafından yaratılan içerik konusunda umut verici – Instagram kullanıcıları zaten sevdikleri markaların ürünlerini paylaşmakta ve bunları marka adıyla etiketlemekte: İşte yeni Nike koşu ayakkabılarım! Bu durumda markalar da kendi hashtag’leriyle fotoğraf paylaşma aktivitelerini başlatabilirler (Mistry, 2013).
  • Ölçülebilir – İçeriğinizin değerini fotoğrafların aldığı beğeni ve yorumlardan takip edebilir ve kullanıcılar için daha “bağlayıcı” fotoğrafları nasıl gönderebileceğinizi keşfedebilirsiniz, markanızın yaratıcılığının sınırlarını siz belirlersiniz.
  • Instagram video – Video mu?

Instagram video

Gelelim Instagram video’ya. Instagram bu yılın Haziran ayında video yükleme özelliğiyle gündeme geldi. Bir başka deyişle bir sosyal paylaşım sitesi Vine’ın kısa videoları twitter’da yerleştirilmiş olarak yer almaya başlayınca Facebook bu durumu ebeveyni olduğu Instagram ile rekabet edilebilir hale getirdi. Yalnız, bu en fazla 15 saniyelik videoları “eşzamanlı” yani anında çekip paylaşmak gerekiyordu. Yani telefonunuzun hafızasında olan bir videoyu boyut/saniye kısıtınız yetse bile paylaşamıyordunuz.  Ancak bu durum birkaç gün önce, tam 7 Ağustos’ta değişti! Bu tarihten önce tüm markalar Instagram feed’inizi yaratıcı anlık videolarla beslemek durumunda iken artık değil. Umuyoruz hiç kimse TV reklamlarını kesip biçip Instagram’ına yükleme hatasına düşmez. Çünkü bu durum Instagram’ı bir billboard’a dönüştürmekten başka bir işe yaramayacak.

Haziran’dan beri  Instagram video kullanımında öncü markalardan bahsedecek olursak en başta Swarovski gelecektir. #InstaSparkle etiketiyle bir video yarışması başlayan Swarovski, takipçilerinden Swarovski kristallerinden parlayan ışık yansımasını çekmelerini istedi. Kazananlar kristallerle ödüllendirildi. Kazanan videolardan birini izlemek için TIKLAYINIZ.

Starbucks ise takipçilerini hikayelerine dahil etmek için ilk Starbucks şubesinin videosunu çekip “It starts here. #1912 #pikeplace #storestory” açıklaması ve etiketleriyle paylaştı.55000 beğeni alan video amacına ulaşmış görünüyor. Video için TIKLAYINIZ!

Telefon hafızasından yüklenebilir video’lar her şeyi değiştireceğe benziyorsa da Instagram hala fırsat açısından markalar için demokratize edici bir ortam. Küçük ya da büyük markanızı Instagram’da yaşatarak insanlarla bağ kurabilirsiniz. Ürününüzü tanıtmak, hikayenizi anlatmak, iletim değil iletişim sağlamak için Instagram oldukça renkli bir ortam. Unutmayın; bir fotoğraf, her dilde anlaşılabilir.