Görsele göre yeni bir yasal müzik platformu açılmış gibi görünüyor, değil mi? Oysa maalesef bu oluşum yıllar önce kapandı bile.
Hatırlayan var mıdır bilmem. 2005 civarında Power müzik grubunun Power Club adında lisanslı müzik oluşumu http://www.powerclub.com.tr adresinde yayına girmişti. Şarkılar 1 TL fiyatıyla satılıyordu ve hatta Pepsi’nin bir kampanyası kapsamında her bir kapak bir şarkıya eşit olarak sayılıp kapaktaki kodu girmenizle hesabınıza bir şarkılık kredi ekleniyordu. Baktığınızda güzel bir sistemdi ancak yeterince başarılı olmadı ve silinip gitti. Şimdi sadece -o da Google sayesinde- kullanılmayan ana sayfasına erişilebiliyor.
Peki Power Club’ı neden şu an görmüyoruz? Sorun neydi? Baktığınızda Türkiye’de bu konudaki ilk girişimdi. Sorun neydi? Neden şu an Turkcell Müzik, TTNet Müzik pazarda baskınken bu pazarda Power Club yok?
2005 dönemini birlikte hatırlamakta fayda görüyorum. 2005’te genelimiz 1 Mbit ADSL erişimine sahip olduğumuzda kendimizi şanslı sayıyorduk. Lisanslı müzik konusunda da yeterli bir bilincimiz yoktu; şarkıları -maalesef- eMule, eDonkey, Ares, Bearshare gibi yazılımlarla ediniyorduk. Bu durumda Power Club bizim ihtiyaçlarımız dışındaymış gibi görünüyordu. MÜYAP da bu konuda yeterince hızlı tepkiler verememişti. Şarkı tanıma yazılımları yoktu, şarkıları ancak NumberOne TV, Dream TV gibi kanallardan -özellikle yabancı müzikleri- keşfedebiliyorduk. Bir çok yasa dışı şarkı indirme sitesi vardı ve onlar sıkça kullanılıyordu. sanalevim, klarnet gibi siteler kullanılıyordu ve kimse de başka bir yol aramıyordu.
Ancak aradan geçen 8 yılda yaşadığımız değişimlere bakarsak ortalama internet hızımızın çok daha iyi olduğunu, lisanslı MP3’lerin gitgide ucuzladığını ve lisanslı şarkıları indirmenin kolaylaştığını, bu konuda MÜYAP’ın da daha aktif bir şekilde girişimlerde bulunduğunu görüyoruz. Bu aşamada MÜYAP’ın dijital olarak lisansladığı şarkı sayısı da ciddi biçimde arttı. Arşivlerimizi dijital hale getirmek artık eskisinden çok daha kolay. Hatta lisanslı müzik dosyalarını kaydettiğimiz klasörden başka bir klasöre bile taşıyabiliyoruz artık. (EVET, ESKİDEN OLMUYORDU! :@ ) TTNET Müzik’te kullandığınız pakete göre aylık 100 yerli şarkıyı bedava indirebiliyorsunuz. Turkcell Müzik’te de haftalık 25 şarkı(yerli-yabancı fark etmiyor) indirme paketini 1,99 TL’ye alabiliyorsunuz. Gerçi aylık 300 şarkı paketim vardı ama birden iptal edip bu tip dar paketlere geçtiler, buna hakları var ama ayıp ettikleri de bir gerçek. 🙂
Bununla birlikte Apple kullananların bildiği bir durum daha var. Cihazlarımıza şarkı yüklemek için iTunes kullanmak zorundayız. Eğer iTunes kullanmazsak telefona doğrudan şarkı transfer edemiyoruz. Turkcell Müzik uygulaması bu konuda biraz sakat, ben bütün satın aldığım şarkıları yüklemiştim ve nedensizce kendini sıfırladığında tüm indirdiklerim kaybolmuştu. Bu yüzden iTunes kullanmamız zorunlu sayılır. Telefonu hiçbir yere bağlamadan şarkı yüklemek için doğrudan iTunes Store kullandığımız da oluyor; çünkü telefonu bağlamaya üşeniyoruz. 🙂 Apple’ın küresel müzik arşivi fazlasıyla geniş ve bu yüzden Apple nezdinde de lisanslı şarkı satın almaya yönelebiliyoruz. Bu konuya epey para harcadığımı söyleyebilirim.
Power Club kendisini anlatmak, lisanslı müziği anlatmak ve satışa dönüşecek duyurum etkinliklerini pek gerçekleştirmedi. Bu yüzden tarihte kalmış gibi görünüyorlar. Yanlış zamanda, yeterince çalışmamak nedeniyle bir proje rafa kalkmış oldu. Oysa şimdi başlasalar belki kendilerine yine bir yer edinebilirler; zirâ alan adını hâlâ koruduklarını görebiliyorum.
Doğru zamanı tutturanlardan olmanız dileğiyle.
Sevgi ve saygılarımla,
Barkın PAKER
Yorum Yok