Bu hafta başında, sadece teknoloji dünyasını değil, hepimizi ilgilendiren büyük bir gelişme yaşandı. Arama devi Google büyük bir hamle gerçekleştirerek, iPod’un yaratıcı ekibinde yer alan Tony Fadell’in Apple’dan ayrıldıktan sonra kurduğu akıllı termostat üreticisi Nest’i 3,2 milyar dolara satın aldı.
1,5 yıl önce Amerika’dan dönerken getirdiğim ve halihazırda Türkiye’de kullandığım Nest termostat ile ilgili deneyimlerimi, ve Google’ın Nest’i satın almasının uzun vadede bizler için ne anlama geldiğini hep birlikte inceleyelim
Akıllı Termostatlara Farklı bir Boyut
Basit ama kuvvetli bir amaçla ortaya çıkan Nest, hemen hemen her evde en az bir tane bulunan, ancak yıllar yılı neredeyse hiçbir innovasyona rastlamamış bir teknolojiye, bulunduğumuz ortamın sıcaklığını ayarlamak için kullandığımız termostatlara farklı bir boyut kazandırıyor. Nest akıllı termostatları, kullanıcıların ısıtma/soğutma alışkanlıklarını inceleyerek, zaman içerisinde bu alışkanlıkları öğreniyor. Sahip olduğu hareket sensörüyle ne zaman evde olduğunuzu anlayarak kendisini sizin günlük yaşamınıza göre ayarlıyor. Bu sayede verimliliği yükselterek, doğalgaz faturanızın azımsanamayacak bir miktarda azalmasına imkan tanıyor. Üstelik, internete bağlanma özelliği sayesinde evde olmasanız dahi evinizin sıcaklığını kontrol etmenize imkan sağlıyor. Nest tüm bu özellikleri sade ve göz alıcı bir tasarımla buluştururken, kullanım kolaylığı sayesinde hayatınızın vazgeçilmez bir parçası haline geliyor.
Doğalgaz faturamın son 1,5 yılda komşularıma oranla yaklaşık %30 daha az gelmesinde Nest’in payı çok büyük.
Ev Otomasyonu Sistemleri
Nest’in sunduğu avantajların ve sahip olduğu teknolojilerin hiçbirisi aslında tek başına çığır açıcı değil. Nest’in kurulduğu 2010 yılında bu teknolojilerin hepsi halihazırda mevcuttu. Ne var ki benzer ev otomasyonu sistemleri, yüksek maliyeti, altyapı gereksinimleri ve karmaşık mekanizmalarından dolayı sadece ultra lüks otellerde, özel villalarda ve modern ofislerde kullanılabilmekteydi. Nest’in başarılı olmasının en büyük sebebi, bu özel ve pahalı akıllı ev otomasyonu teknolojilerini son kullanıcıyla makul bir fiyata buluşturması oldu.
İnsana Uyum Sağlayan Teknolojiler
Google sadece 3,5 yaşındaki bir şirkete 3,2 milyar dolar ödeyerek büyük bir yatırım gerçekleştirmiş gibi gözüküyor. Bu yatırım uzun vadede geri dönüş olarak Google’ın elde edebilecekleri ve Nest’in teknolojilerininin gündelik hayatımızda mümkün kılabileceklerine oranla çok küçük bir rakam. Google, sahip olduğu maddi kaynaklar ve insan gücü sayesinde, Nest’in termostat gibi basit ama hayati bir üründe başardıklarını, daha bir sürü alanda uygulayabilecek bir konumda bulunuyor.
Dijitalleşen dünyada, hayatımızdaki teknolojik cihazlar sadece akıllı telefon ve bilgisayarlar ile sınırlı kalmayacak. Artan internet erişimi ve küçülen mikroçip teknolojileri ile beraber daha fazla cihaz ile daha fazla yerde daha büyük sıklıkla karşılaşacağız.
Nest, akıllı termostatları ile, insanın bu gibi teknolojik cihazlarla etkileşimini değiştirerek, insandan öğrenen, insanın günlük hayatını kolaylaştıran, ve de en önemlisi bunu insanlardan daha verimli bir şekilde gerçekleştiren teknolojilerin hayatımıza girmeye başlamasını sağladı. Google, Nest’in tecrübesini doğru kullanmaya başarabilirse çok yakında benzer prensiplerle çalışan çok daha fazla teknolojik yeniliğin insan hayatına girmesine imkan sağlayacak. Nasıl ki internet teknolojilerinde her türlü servisin altında Google imzası varsa, yakında aynı şekilde evimizde de her yerde Google imzasını görebiliriz.
Bilimkurgu çağı, hiç olmadığı kadar yakın.
Kesinlikle katılıyorum,bilim kurgu çağı çok yakın ya da belki de başladı bile…Farkında olmadan bizi de içine kattı ve oynuyoruz bu koşuşturma içinde..Yaşantımızı ne kadar kolaylaştıracağız derken kodlanarak ilerliyoruz belki de,kimbilir….
Renan Berber
Google gerçekten çok iyi yatırımlar, yaparak büyümeye devam ediyor. Google ve haliyle android bakalım daha neler yapacak. Kullanımı yaygınlaşırsa hayatımızı kolaylaştırdığı gibi masraflarımızı da düşürecek.
Hayatımızı kolaylaştıracak bu cihaz uygun fiyatlarla evimize girmeli.
Esin ÇAĞLAYANLAR
Başdöndürücü gelişmeler yalnizca insanin rahati için ve dünya kaynaklarini akilli kullanima yönelik. yine dolaylı olarak insan neslini daha uzun yıllar devamı için. Bu denli akıllı insanoglu kendikendini yoketmeyi bıraksa da daha kolay ve huzurlu yaşamı seçse ya!
Ufuk Abbasoğlu
Ilerleyen teknolojinin bizlere sundugu olanaklarin, cok degil bir iki sene oncesine dondugumuzde bile ne kadar farklilastigini goruyoruz,bu nedenle her gelismede biraz daha az sasirir oldum. Bahsettigin uygulamayi arabalara da uyarlayabilirler mi ilerki senelerde acaba?:) Onceden isitabilsek arabayi guzel olmaz mi? Yakindir o da olur, inaniyorum:)
Baran Bey Merhaba
Bilim kurgu çağının içinde yaşadığımızı anlıyor ve dünyaya erken gelmenin iyi mi kötümü olduğuna karar vermeye çalışıyorum. Bir düşünün ki insanlar için keyif olan şeyler artık yaşanmayacak .Örneğin yemek yeme keyfi alınacak 1 tabletle geçiştirilecek, araba kullanma keyfi ışınlama ile son bulacak, Sağlıklı yaşam için spor, yerini ciplere bırakacak öyle ki insanlar bir ciple vücutlarına şekil verebilecekler, .hatta 3 boyutlu printer ile beğenmedikleri kısımlarını yenileyebilecekler . Bir zamanlar hayal olarak düşünülen ancak saçma bulunan uçuk her şey gerçek oluyor ve olacak. Yazınızı okuyunca gerçekten bilim kurgu ile ilgili hayallerime son veremedim. Hayatımızı kolaylaştıran akıllı olarak nitelendirilen şeyler daha nereye kadar gidecek ve insanlar bu kadar kolaylıklar sonucu kendilerine kalan zamanlarını nasıl dolduracaklar bilemiyorum…
BİLİM KURGU ÇAĞI BAŞLAMIŞTIR…
ödenen ücreti şirketin yaşıyla değerlendirmekten ziyade alınan ürünün günlük yaşamda kullanılma potansiyeli düşünülürse akıllı bir yatırım olarak görülüyor…
Bu gerçekten doğalgazda dışarı bağılı olan ülkemiz için teşviklerle merkezi sistemle ısınan apartmanlara adapte edilerek daha fazla tasarruf sağlanabilir . . .
Uzun yıllar Almanya’da kullandığım bir sistem,mutlaka ülkemizde yaygınlaşmalı
Google ve android gercekten ayrı bir çağ açtı. Teknolojının insanların yaşamını bu kadar etkıleyıp kolaylaştırması muhteşem bence…sızın yazılarınızı da ilgi ve merakla takip edıyorum…termostat umarım bızım ülkemizde de yurt dışı gıbı zorunlu hale gelır..ınsan beyin muhteşem ıcatlara imza atıyor…sızın yarattığınız farklılık ıcın de ayrıca tebrık edıyorum.
Bilimin geldiği son nokta insanı kendine hem hayran bırakıyor, hem bağımlı yapıyor hem de korkutuyor. Önceden hayalini dahi kuramadığımız pek çok şey bugün gayet olağan. Her şeyin bu kadar hızlı ve adeta insanoğlunun kontrolünden çıkacakmışçasına ilerlemesi insanı korkutuyor. Elbette hayatımız kolaylaşmalı elbette teknoloji hızlı olmalı. Ancak her şeyin bilgisayarlarla gerçekleştiği bir dünyayı ne kadar sevebiliriz? Bir de bu yönüyle düşünmeliyiz.
Enerjinin önemli olduğu ülkemizde termostat kullanımı hızla yaygınlaşmalı. Ancak akıllı olarak nitelendirilen ve insan yaşamını kolaylaştıran bu icatlardan sonra insanların teknolojiye bu kadar bağımlı olmaları iyimi kötümü düşündürücü.
Baran Bey
Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı kesin. Ancak bu akıllı termostatı Türkiye şartlarında ekonomi sağladığı için çok önemli buluyor ve Türkiye de bulunup bulunmadığını merak ediyorum. Teşekkür eder.Yeni yazılarınızda görüşmek üzere iyi günler dilerim.
Tijen Hanım, termostat şu an sadece Amerika’da satılıyor. Ben Amerika’dan dönerken bir tane alıp yanımda getirdim ve burada kullanma imkanı sağladım. Gerçekten büyük tasarruf imkanı sağlıyor.
Nest ilk bakışta yalnızca termostat ve Yangın alarmı üreten bir firma gibi görünüyor. Ancak uzun vadede Google’ın bu teknolojileri daha ileri teknolojik amaçlar için kullanması hiç de uzak bir ihtimal değil.2012′de Motorolayı bünyesine katan bilişim devinin robotik teknolojileri bünyesinde toplamaya devam edeceğini düşünüyorum. Akıllı termostat dışında duman dedektörü ve karbon monoksit dedektörü de geliştiren firmanın Türkiyede çok geniş pazar payı bulması da hiç yadsınamaz yakın gelecekde. Akıllı ev adı altında eve gelmeden internetten ısı kontrolü yapılabilen residanslara Türkiyede 1 milyon dolar gibi ortalama rakamlar ödendiği düşünülürse nest’in maliyeti oldukça da düşük kalır.
Evet, söylediğiniz projelerin boyutunu düşününce, aslında maliyeti çok fazla değil. Ancak şu var ki Türkiye’de inşaatlar taşeron firmalar aracılığı ile yürütülür ve ne yazık ki taşeron firmalar böyle ürünleri entegre edecek vizyona sahip değil. Vizyona sahip olsalar bile Nest’ten elde edecekleri kar marjı, çinden ithal edip, fahiş fiyatlara sattıkları benzer ürünlere göre çok az olur. Bu nedenle maalesef bu tarz teknolojileri henüz süper lüks rezidanslarda, otellerde veya diğer büyük projelerde göremiyoruz.
Enerji tasarrufunun sağlanabilmesi bakımından akıllı termostat kullanımı güzel bir düşünce. Teknolojinin bu kadar çok hayatımıza girmesi ise biraz düşündürücü….. Özellikle ‘termostatların ısıtma/soğutma alışkanlıklarımızı inceleyerek zaman içinde bu alışkanlıkları öğreniyor olması’ beni biraz korkuttu. Yoksa gelecekte, Hollywood filmlerindeki bilgisayarların dünyayı ele geçirmesi bir ütopya değil de gerçek mi olacak!!!!!!