Bu hafta başında, sadece teknoloji dünyasını değil, hepimizi ilgilendiren büyük bir gelişme yaşandı. Arama devi Google büyük bir hamle gerçekleştirerek, iPod’un yaratıcı ekibinde yer alan Tony Fadell’in Apple’dan ayrıldıktan sonra kurduğu akıllı termostat üreticisi Nest’i 3,2 milyar dolara satın aldı.

1,5 yıl önce Amerika’dan dönerken getirdiğim ve halihazırda Türkiye’de kullandığım Nest termostat ile ilgili deneyimlerimi, ve  Google’ın Nest’i satın almasının uzun vadede bizler için ne anlama geldiğini hep birlikte inceleyelim

nest_celsius_heatingAkıllı Termostatlara Farklı bir Boyut

 Basit ama kuvvetli bir amaçla ortaya çıkan Nest, hemen hemen her evde en az bir tane bulunan, ancak yıllar yılı neredeyse hiçbir innovasyona rastlamamış bir teknolojiye, bulunduğumuz ortamın sıcaklığını ayarlamak için kullandığımız termostatlara farklı bir boyut kazandırıyor. Nest akıllı termostatları, kullanıcıların ısıtma/soğutma alışkanlıklarını inceleyerek, zaman içerisinde bu alışkanlıkları öğreniyor. Sahip olduğu hareket sensörüyle ne zaman evde olduğunuzu anlayarak kendisini sizin günlük yaşamınıza göre ayarlıyor. Bu sayede verimliliği yükselterek, doğalgaz faturanızın azımsanamayacak bir miktarda azalmasına imkan tanıyor.  Üstelik, internete bağlanma özelliği sayesinde evde olmasanız dahi evinizin sıcaklığını kontrol etmenize imkan sağlıyor. Nest tüm bu özellikleri sade ve göz alıcı bir tasarımla buluştururken, kullanım kolaylığı sayesinde hayatınızın vazgeçilmez bir parçası haline geliyor.

Doğalgaz faturamın son 1,5 yılda komşularıma oranla yaklaşık %30 daha az gelmesinde Nest’in payı çok büyük.

Ev Otomasyonu Sistemleri

Nest’in sunduğu avantajların ve sahip olduğu teknolojilerin hiçbirisi  aslında tek başına çığır açıcı değil. Nest’in kurulduğu 2010 yılında bu teknolojilerin hepsi halihazırda mevcuttu. Ne var ki benzer ev otomasyonu sistemleri, yüksek maliyeti, altyapı gereksinimleri ve karmaşık mekanizmalarından dolayı sadece ultra lüks otellerde, özel villalarda ve modern ofislerde kullanılabilmekteydi. Nest’in başarılı olmasının en büyük sebebi, bu özel ve pahalı akıllı ev otomasyonu teknolojilerini son kullanıcıyla makul bir fiyata buluşturması oldu. 

İnsana Uyum Sağlayan Teknolojiler 

Google sadece 3,5 yaşındaki bir şirkete 3,2 milyar dolar ödeyerek büyük bir yatırım gerçekleştirmiş gibi gözüküyor. Bu yatırım uzun vadede geri dönüş olarak Google’ın elde edebilecekleri ve Nest’in teknolojilerininin gündelik hayatımızda mümkün kılabileceklerine oranla çok küçük bir rakam. Google, sahip olduğu maddi kaynaklar ve insan gücü sayesinde, Nest’in termostat gibi basit ama hayati bir üründe başardıklarını, daha bir sürü alanda uygulayabilecek bir konumda bulunuyor. 

Dijitalleşen dünyada, hayatımızdaki teknolojik cihazlar sadece akıllı telefon ve bilgisayarlar ile sınırlı kalmayacak. Artan internet erişimi ve küçülen mikroçip teknolojileri ile beraber daha fazla cihaz ile daha fazla yerde daha büyük sıklıkla karşılaşacağız.

Nest, akıllı termostatları ile, insanın bu gibi teknolojik cihazlarla etkileşimini değiştirerek, insandan öğrenen, insanın günlük hayatını kolaylaştıran, ve de en önemlisi bunu insanlardan daha verimli bir şekilde gerçekleştiren teknolojilerin hayatımıza girmeye başlamasını sağladı. Google, Nest’in tecrübesini doğru kullanmaya başarabilirse çok yakında benzer prensiplerle çalışan çok daha fazla teknolojik yeniliğin insan hayatına girmesine imkan sağlayacak. Nasıl ki internet teknolojilerinde her türlü servisin altında Google imzası varsa, yakında aynı şekilde evimizde de her yerde Google imzasını görebiliriz.

Bilimkurgu çağı, hiç olmadığı kadar yakın.

2494667_orig