2008 yılında Amerika’da yaşanan finansal krizin sonucu olarak insanların bankalara olan güveninin azalması, Bankacılık harici finansal teknolojilerin doğuşunu tetikledi. Bankacılığın dijital dönüşümünün atası olan, finansal teknoloji olarak ta kabul edilen ve ile defa 1967’de Kuzey Londra Enfield’de kurulan ATM’ler dünyada yaygınlaşmasına ve geliştirilmesine rağmen halen 100% kullanılmaz iken bundan 8 yıl önce başlayan bu oluşumun günümüzde köklü Bankacılık endüstrisini yerinden edeceği konusu tahmini zor bir kıyamet alametiydi.
Nitekim gerçekleşmeye başladı, geldiğimiz bugünde “Finansal Teknolojiler” kısaca Fintech’ler her bankacının korkulu rüyası oldu. Kim bunlar? İşsiz mi kalacağız? Uyum sağlamaz isek ne olur? soruları havada uçuşmakta. Bu arada ilk duyduklarında halen Ziraat Bankası’nın IT’si olduğunu sanan temiz yürekli arkadaşlarımız da hala mevcut 🙂
FinTech İstanbul* tarafından finansal hizmetlerin daha etkin kullanımını sağlamak için teknoloji olarak açıklanan Finansal Teknolojilerin ülkemizde hizmet verdikleri alanları aşağıda inceleyebilirsiniz.
Resim dipnot: *Yukarıda gösterilen ekosistem 27 Ekim 2016’da startups.watch tarafından paylaşılmıştır.
“6493 Sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” birçok finansal hizmetin Banka dışı finansal teknoloji kurumları tarafından sunulmasına olanak vermektedir. Ekosistemi incelediğinizde Bankalar tarafından sağlanan hizmetlerin mevzuatla birlikte artık Finansal Teknolojiler tarafından sunulmaya başlandığını rahatlıkla görebilirsiniz.
Peki, sadece Amerika’da değil tüm dünyada insanlar Bankalar dururken neden Finansal Teknolojileri tercih ediyorlar? İşte bu sorunun cevabı da diğer bir yükselen konu olan “Kullanıcı Deneyimi”, birçok yerde duyduğun kısaltılarak söylenen afili “UX” terimi. AMA (American Marketing Association), Bankacılık hizmetlerini daha samimi yapan şeyin finansal teknolojiler ve müşteri deneyiminin kombini olduğunu söylüyor. Çok ta doğru söylüyor! Kurumsal, hiyerarşik, prosedürel, geleneksel ve soğuk bankacılık sisteminden hepimiz çok sıkıldık, hizmet alan kuşaklar değişti ve mevcut sistem biz Y’lere hiç uygun değil. Tamam, mobil şube ve internet şube ile daha fazla şey sunuluyor, bunun farkındayız ama şu resmiyeti bir bıraksak artık… Birde hizmetlerinizi sunmadan önce uçtan uca bir deneyimleseniz de “biz denek olmaktan çıksak.”
İşte Fintech’ler bu sıkıntıları gözlemledi ve çözüm yolu sundu. Temel mantıkları aynı anda yüz tane hizmet sunmak yerine bir tane sunalım, tam olsun, çok kolay olsun ve vazgeçilmez olsun dediler. Özetle yine yükselen bir söylem “Less is more!” kavramına odaklandılar, yani az olan çoktur dediler. Ne de güzel söylediler 🙂
Günümüz bankaları bir yandan dijital dönüşümle (manuel yapılan süreçlerin teknoloji ile yer değiştirmesi) cebelleşirken bir yandan Fintech’leri takip etmeye ve uyum sağlamaya çalışıyorlar. Nisan 2016’da Akbank APİ’lerini yani uygulama programlama ara yüzünü girişimcilerin kullanımına açtı. Açılımla beraber Akbank’ın yakındaki ATM ve şubelerini belirli bir lokasyona göre listeleyebilme, kredi için ödeme planı bilgisini alabilme, güncel ve geriye dönük kur bilgilerine ulaşma ve anlık borsa verilerini çekme gibi aksiyonlar mümkün hale geldi. Peki beklenen bu muydu? Fintech #İçerde ‘miydi? Tabi ki de değildi. Bu bilgileri Fintech’in süper zeki yazılımcıları zaten webden elde edebiliyordu. Amaç; oyala ve süre kazan mıydı? Bilinmez ama yeterli gelmeyeceği aşikârdı.
Garanti Bankası Hackathon etkinliği düzenleyerek yazılımcı, tasarımcı ve girişimcilere sınırlı süre içerisinde fikirlerini ürüne dönüştürme imkânı tanımaya başladı ve kapsamı genişletti. Bu defa Fintech #İçerde ‘miydi? Yani sizin güzel hatırınıza eh işte diyelim 🙂 Peki Banka #İçerde ‘miydi? Hem de nasıl! Parlak bir fikir için sizi güzel yarıştırdı. Çıkan fikirlere sonra ne oldu derseniz, bence yabancıya gitmemiştir 🙂
Kim içerde, ortada bir rekabet mi var, o da ne ki, kim kazanacak? Devam edecek…
*Finansal teknolojiler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız mutlaka FINTECH ISTANBUL adresini ziyaret etmeniz ve eğitimlerine katılmanızı tavsiye ederim. Fintech 101 olarak Kasım 2016’da 2. Dönem eğitim programı tamamlandı. Yakın bir zamanda 3. Dönem eğitim programını da başlatıyor olacaklar.
Yorum Yok