Hayat okullarda derslerde anlatıldığı gibi doğrusal değil. Sokağa çıktığımızda ya da çalıştığımız işte doğrusal olan bir kaç örnek bulmaya çalıştığımızda bile bir elin parmakları kadar örnek bulamayacağınıza emin olabilirsiniz.

Yani aslında geçmişteki verilere bakarak hiç bir zaman geleceği ön göremeyeceğiz. Bu nedenle ne kadar iyi hazırlık yapsak da hiç bir zaman her şeyi öngörerek yapabildiğimiz mükemmel bir plan olmayacak. Bunun yanı sıra planlama yapmadan da yaşamı yönetemiyorsunuz, çünkü en kötü plan plansızlıktan iyi. Kaos içerisindeki yaşamda bazı şeyler çözüm değil –plan yapmak- bir zorunluluk haline geliyor

Normal bir birey olarak ya da bir iş profesyoneli olarak hayatımızın herhangi bir döneminde uyguladığımız herhangi bir yöntem hayatımızda çok kritik etkiler yaratabiliyor. Bu bir yöntem tüm hayatımızın gidişatını değiştirebiliyor. O yöntemi referans alarak bir iş kuruyoruz ve o yöntem bizi zengin ediyor ve çok başarılı biri yapıyor. Ve bu anda büyük bir yanılgıya düşüyoruz. O yöntemin her zaman doğru olduğuna ve daima bizi başarılı kılacağına inanarak mind-setimizde bir denklem yaratarak olaylara ve durumlara bu denklemin kalıplarıyla bakıyoruz. Ancak bunu yaparak hayatımıza müthiş bir katkıda bulunan bu yöntem ve zihin kalıpları setiyle yine hayatımızın en büyük hatalarından birini yapıyoruz. Çünkü zaman, koşul seti değiştiğinde, yaşamın diğer dinamikleri değiştiğinde o yöntem etkisini ve gücünü yitiriyor. X yöntemi, t zamanda ve y koşul setinde etkiliydi. Denklemin öğeleri değiştiğinde yöntem de etkisini yitiriyor.

Bu nedenle günümüz iş dünyasında başarılı olmak için yöntem geliştirirken; süreci doğru anlayıp o yöntemin hangi bağlam içerisinde, ne kadar süreyle ve neden başarılı olduğunu tespit edip,  koşullar değiştiğinde yeni yöntemler üretmeliyiz. Yoksa;

Yoksa aşağıdaki örnekler gibi akıntıya karşı kürek çekip sonrasında kollarımız yorulunca kendimize akıntının akışına bırakmak zorunda kalacağız;

  • UBER ile rekabet etmeye çalışan taksiciler UBER’i siyah araçlar sanıyor ancak UBER sopayla yenemeyecekleri bir tüketim kalıbı, kullandıkları yöntem az sayıda taksi plakası ve miadı dolmak üzere.
  • Elektrikli arabalarla rekabet etmeye çalışan dünyanın dev otomobil firmaları ve petrol kartelleri, rekabet etmeye çalıştıkları şeyin elektrikli araç üreten firmalar değil değişen tüketim kalıpları olduğunu yakın zamanda anladılar. Kullandıkları yöntem üretim hatlarına sahip olmak, lobi ve milyar dolarlık finans gücüydü.
  • Finans kurumları blockchain’i bir kaç tane startup ya da yazılım dâhisi sanıyordu. Kullandıkları yöntem dev finansal kurumlara ait güvendi. Ancak blockchain kayıt ve güveni kurum ve kişilere bağımsız hale getirdi. Mevcut yöntemin miadını doldurmaya başladığını gören finans kuruluşları milyarca dolarlık yatırımlarla yeni yöntemler geliştiriyor.

Siz veya çalıştığınız kurum; mevcut yöntem setlerinin  hangi bağlam içerisinde, ne kadar süreyle ve neden başarılı olduğunu tespit edip,  koşullar değiştiğinde yeni yöntemler üretecek kasları ve Scrum metodolojisi söylemi ile yöntemin ürün sahibi ve sorumlusu var mı?