Pek çok ülkede girişimciler, otomat pazarından pay almak için büyük bir rekabet içindeler. Ülkemizde ise hala bu pazarda büyük bir açık söz konusu, hali hazırda markaların otomatları dışında farklı bir otomata pek de rastlamıyoruz. Ancak otomat makinaları piyasası dünyada azımsanmayacak oranlarda ve hızla gelişiyor. Özellikle otomat makineleri üzerinden markalaşan ve globalelleşen şirketlerin sayısı hiç de az değil. Türkiye’de şu an için ortalama otomat sayısı 20.000, otomat başına düşen kişi sayısı ise oldukça az. Bazı üretici firmaların ve büyük yatırımcıların gözlerini Türkiye’ye çevirmesinin bu büyümedeki etkisi oldukça büyük.
Otomat makineleri üzerinden markalaşan ve globalelleşen şirketler demişken, bunların en dikkat çekeni Let’s Pizza. İtalyan girişimci Claudio Torghele tarafından geliştirilen otomat, istediğiniz pizzayı pişirebiliyor. Cihaz, sanılanın aksine sadece donmuş bir pizzayı mikrodalga fırına ısıtmıyor, aynı zamanda taptaze bir pizza elde edebilmek için unu, suyu yoğuruyor; mozzerallayı, domates sosunu ve diğer taze malzemeleri de hamura ekliyor. ‘Let’s Pizza’ adı verilen makina, tüm bunları yalnızca 3 dakika içinde yapıyor. Standart olarak peynirli, sebzeli ve et ürünleri içeren pizza seçeneklerini içeriyor. İsteğe göre yeni pizza çeşitleri de, bu seçeneklere eklenebiliyor.
Milano’da büyük bir restoranlar zinciri olması planlanan ve Let’s Pizza’nın kullanıldığı ilk üç restoran açıldı. Let’s Pizza İtalya da başlayan pizza macerasına, alışılanın tersine otomat makinesinin üzerinden markalaşarak tüm dünyaya yayılıyor. İtalya’dan sonra, İsrail, İngiltere ve Polonya’ya genişleyen Let’s Pizza, bu yıl da Rusya, Belçika ve Amerika’nın bazı eyaletlerine otomatlarına yerleştirecek.
Aramızdan bu otomat makinasına sahip olmak isteyenler var ise hemen bilgilendirelim. Bu otamata sahip olmak için binlerce euro yatırım yapmanız gerekiyor. Standart versiyonlarının fiyatı 16.300 euro, gelişmiş versiyonlarının fiyatı ise 18.300 euro olarak belirlenmiş. Tavsiye edilen pizza satış fiyatları ise 3-4 euro civarında. Yatırımları oranları her ne kadar yüksek olsa da böyle bir girişimi hızla markalaştırabilmek büyük bir başarı. Umarım yakında bu makinelerden iş yerlerimizde, kampüslerde görme ve deneme fırsatı yakalayabiliriz.
Yorum Yok