Google, Türkiye için internet demek, bugün Google üzerinde Türkiye’de 20 milyondan fazla günlük arama yapılıyor. Ama artık Google yalnız değil. Bir süre önce İstanbul’da açtığı ofisiyle Türkiye pazarına resmi olarak giren dünyanın en büyük 5. arama motoru Rus Yandex aynı Google’daki gibi pek çok önemli hizmetini Türkçe dilinde kullanıcıların hizmetine sundu. Çoğumuz için en yakınlarından daha yakın olan Google’ın bu dişli rakibi kim diye merak edenler var ise hikaye şöyle. Rus arama motoru Yandex’in kuruluş hikayesi 1997 yılına kadar gidiyor, aslında bakarsak 1998 yılında kurulan Google ile kıyaslandığında daha kıdemli bir şirket. Yandex ismi İngilizce ?to index? fiilinden hareketle ?yet another indexer? (bir dizin oluşturucu daha) ifadesini kısaltılmasıyla ortaya çıkmış.
Arkady Volozh ve Ilya Segalovich 1993 yılında geliştirmeye başladıkları arama motoru Yahoo ve Google’ın aksine kendi ülkesinde büyümeyi tercih etmiş ve uzun yıllar Rusça olarak Rusya’da hizmet vermiş. Arama motoru dışında da rakiplerinin servislerinin neredeyse tamamını sunan Yandex Rusya arama motoru pazarının yüzde 65’ine sahip, yüzde 64?lük pazar payıyla Avrupa?nın en büyük internet şirketi. 4 ülkede 11 ayrı ofiste 3 bin çalışanla faaliyet gösteriyor.
Google ülkemizde arama motoru pazarında %97’lik bir paya sahip. Türkiye Google’ın tüm dünyada en yüksek pazar payına sahip olduğu ülkelerden birisi. Yandex Türkiye Ukrayna, Kazakistan ve Belarus ofislerinden sonra neden mi İstanbul’da ofiste açtı? Bazılarınız Rusların “sıcak denizlere inme” politikasının bir parçası olarak adlandırabilirsiniz bunu belki ama Yandex Türkiye’den oldukça umutlu. Kısa zamanda yüzde 20 pazar payı alıp, 5 kişiden 1?nin yandex kullanmasını bekliyorlarmış!!!
Bize başarabilirler mi acaba dedirten, arama servisinin yanı sıra Yandex’in, kullanıcılarına birçok farklı servisi Türkçe sunuyor olması. Bunlar arasında, son haberleri otomatik olarak işleyip analiz eden Yandex.Haberler, Türkiye’nin önde gelen medya kuruluşlarından veri toplayarak kullanıcılara gündemdeki haberlerin tamamını sunuyor. Yandex.Mail servisi ise kullanıcılara limitsiz kapasiteye, kullanışlı ve hızlı bir arayüze sahip ücretsiz bir e-posta hizmeti veriyor. Türkiye’de bazı hizmetlerin eksikliği hissedilen Google’ın boşluğunu ise Yandex Türkiye, Yandex.Haritalar ile dolduruyor. Aynı Google haritalarda olduğu gibi Yandex, GeoEye ve DigitalGlobe işbirliği ile kapsamlı harita ve navigasyon hizmetini dünyanın ve Türkiye’nin hizmetine sundu. Henüz ülkemizde göremediğimiz Street View uygulaması Yandex tarafından hizmete sokuldu. Şimdilik İstanbul, Ankara şehirlerinin büyük kısmının tamamlanmış olduğunu görmek mutluluk verici.
Yandex Rusya?da birinci sırada hem de Google olmasına rağmen, muhtemelen hem buradaki liderliklerine hem de alt yapılarındaki kullandıkları algoritmaya çok güveniyorlar. Nitekim sadece bunları baz alırsak başarılı olabileceklerine ihtimal verilebilir. Bekleyip, deneyipleyip, göreceğiz.
Bu arada söylemeden geçmeyelim, Yandex Türkiye’nin Youtube Kanalı oldukça renkli, izlemekte ve takip etmekte yarar var.
Yorum Yok