Nike, Amerika merkezli, dünyanın önde gelen spor ayakkabı, spor giysi ve spor akesuarları tasarımcısı ve pazarlayıcısı şirket ve bu ürünlerde kullanılan markadır. Adını Yunan mitolojisindeki zafer tanrıçası Nike’tan alır. Air Jordan ve Nike Golf gibi alt markalarının yanı sıra, Converse gibi bağımsız markaların da sahibidir.

nike-cocuk-isci-brandtalksŞirket dünya çapında 25,000 çalışana sahiptir ve 2012 yılında 24.1 Milyar $ net cirosunun olduğunu açıklamıştır. Nike, pek çok futbol takımına ve ulusal takıma sponsor olarak, futbol dünyasına ağırlığını koymaya çalışmaktadır. Manchester United, Barcelona ve Arsenal öne çıkan sponsorluklarıdır. Dünyanın en bilinen markalarından olan Nike, çocuk işçi çalıştırmak ve doğaya zarar vermek gibi konularda sürekli mahkemelik olmakta ve imajını zedelemektedir.

Phil Knight tarafından 1972 yılında kurulan Nike’ın Swoosh denen ünlü simgesi, Carolyn Davidson adlı bir üniversite öğrencisi tarafından 35 dolara çizilmiştir. Simgenin getirdiği olağanüstü başarı üzerine, 1983 yılında Carolyn Davidson’a, kamuoyuna açıklanmayan bir miktarda şirket hissesi verildiği açıklaması yapılmıştır.

Bunun yanı sıra Nike yüksek dozda motive edici pazarlama iletişimiyle de dikkat çekiyor. Nike’ın temel söylemi olan “Just Do It” i çoğumuz günlük hayatımızda yeri geldiğinde reflektif bir şekilde kullanıyoruz, çünkü bu söylem o anki duygumuzu artık kendi dilimizde ifade etmek istemeyecek kadar güçlü bir anlam taşıyor.

Nike’da gözlemlenebilecek en önemli değişim ise artık alanında dünya çapında ünleri olan başarılı sporcuları ulaşılmaz ikonlar şeklinde konumlandırıp markayla olan ilişkilerini ilahi bir emir gibi dayatma dönemi de yavaş yavaş sona eriyor. Diğer uluslararası çaptaki spor markaları ciddi ve eril bir tonda rekabetçi kampanyalar yaparken Nike bu son kampanyasıyla eğlenceli ve tüketiciye daha yumuşak bir şekilde dokunan bir iletişim yapmaya başladı. Aşağıdaki son reklam filminde pazarlama iletişimi için kullandığı spor ikonlarını günlük hayatta spor yapmaya istekli kişilerin karşısına rahat, daha insani ve espirili bir şekilde çıkartarak daha once görece daha sert bir şekilde kullandığı söylemini daha yumuşak ve espirili bir şekilde kullanıyor.