Trendler genellikle ileri ülkelerde ortaya çıktıktan sonra diğerleri tarafından görülür, işin doğası budur. Yenilikler önce ona hazır olanlara gelir çünkü. Pluto’nun yanından geçerken onu ilk keşfeden yıldızbilimcinin küllerini gezegene savurmayı düşünen ve uygulayanlarla, hâlâ birbirini suçlayarak çıkar peşinde koşanlar arasında bir fark olması gerekir. Ancak insanlık her zamankinden daha çok kollektif bir bilince ulaşmış durumda. Liderlere, hükümetlere, eski moda kurumlara ve anlayışlara rağmen herkesin gözü artık daha çok açık. Her ne kadar ülke olarak trend yaratma konusunda liderlik edemeyecek bir konumda bulunsak da, yakın zamanda öne çıkabilecek trendleri tahmin ederek, yaratıcılığımızı bu alanlara yönlendirerek şaşırtıcı işlere imza atabiliriz.
Nasıl ki bir rüzgar çıktığında veya gökyüzünü kara bulutlar kaplamaya başladığında yağmurun yağacağını tahmin edebiliyorsak, seneye öne çıkacak trendleri de tahmin edebiliriz. Zira tüm olaylara ve tuhaflıklara rağmen dünyanın nereye doğru gittiğini hissedebiliyoruz. Sizlere bunlardan beş tanesini açacağım.
1.Özgürlük
Pharrell Williams, tek kelime isimleri olan şarkılarıyla tüm insanlara kendi özvarlıklarına dair unutmuş oldukları değerleri yeniden hatırlatmaya devam ediyor. “Happy” neredeyse 1 milyar kişi tarafından izlendi. Yeni bombası ise “Freedom” adını taşıyor ve Platon’un “Mağara”sında yaşamaya devam eden (Allegory of the Cave) insanlığa mağarının dışını işaret ediyor. Yeni teknolojileri ve hizmetleri bireylere ve topluma bu pencereden sunmayı düşünebilirsiniz. Eski öğretileri, inançları, koşulları yıkmayı kendinize bir hedef olarak koyabilirsiniz.
2.Birlikte yaratmak (Co-Creation)
Hiyerarşinin ve egoizmin sonuna geldik. Birilerinin star olarak parlaması dönemi, 20 yıl içinde, yerini Dünya Gezegeni olarak parlamaya bırakmak durumunda. İnsan denen varlık, o küçük egosunun dışında çok daha yüce ve evrensel bir benliğe sahip olduğunu, tüm varlıkların birbirleriyle görünmez bir bağlantı halinde olduğunu kavramaya yakın. Bu kutlanacak bir durum! Birlikte yaratmak içinde muhteşem bir gücü ve eğlenceyi barındırıyor. Bunun güzel bir örneği İtalya’dan geldi. 1000 kişi aynı anda çalıyor ve söylüyor.
3.Cinsiyet eşitliği
Bu zaten olagelen bir trend. 2016’da da yükselişi devam edecek. Binlerce yıldır dünyaya hakim olan ve kadınları bastıran, susturan, kapatan, ezen, ruhsuz, seksist ve eksik gören erkek anlayışı ortadan kalkıp yerini merhamete bırakana kadar bu trend geçerliliğini koruyacak. Bizim gibi ülkelerde burada alınacak daha çok yol var.
4.Şefkatli Eylem (Compassionate Action)
Bunu saf bir niyetle ortaya konmuş, empati kurduran, merhamet ve sevgi dolu her türlü aktivasyon olarak açıklayabiliriz. Doğaya, hayvanlara, engellilere, hastalara, mültecilere, açlara, evsizlere, kısaca “eşit” olarak görülme normalliğinin dışına atılmış herkese ve her şeye yönelik şefkat dolu eylemlerin artmasını bekliyorum. Bireysel ve tatlı bir örnek:
5.Ayna olmak
Bir gerçeği, ki bu gerçek bireyin ve toplumun bozuk ruh halinin bir yansımasıdır, onların yüzlerine vurmak ve kabul etmelerini sağlamak. Kabullendiklerinde bu karanlık yüzlerini de görüp, “evet ya ne kadar saçma ve barbarca” diye bir yargı kondurup ondan kaçınmaya başlayacaklardır. Aslında tam Ortadoğu ülkelerine iyi gidecek bir trend. Fakat bağnazlık batıda da var. Kendini kibir ve üstün görme olarak gösteriyor. Bakın tam da bu ikisine birer örnek. Birincisi Mısır’dan, ikincisi batıdan. Bu tarz işlerin artmasını bekliyorum.
Yorum Yok