Management Centre Türkiye’nin 25. yılında gerçekleştirdiği, 232 konuşmacının katıldığı &NOW Business&Tech Week etkinliğine katıldık. Etkinliğe katılanlar ve katılma fırsatı bulamayanlar için 3 günün en önemli satır aralarını, ilham veren tespitlerini sizin için toparladık.
Size ve şirketinize ilham vermesi dileğiyle.
- Fikirler bebekler gibi çirkinler, güzeller ve olmamışlardır. Onları besleyip büyütmemiz gerekir. En güzel fikirler henüz bitmemiş olanlardır. Eski fikirleri bırakmamalıyız, onları dönüştürüp yeniden insanlara hizmet edecek şekillere getirmeliyiz. (Thomas Edison ampulü bulmadı, çalışır hale getirdi. Bunun için de elektrik şebekesi, şirketi kurdu.)
- İnovasyon, faydalı hale getirilen yeni fikirlerdir. Yeni fikirler ise arzu ve meraktan ortaya çıkar.
- Mağara adamını modern adam yapan beynidir, ne yaptığıdır. Tüm toplumsal sistemi insan kendisi yaratıyor. Hepimiz insan olma işindeyiz.
- Pazarlama, insan olmanın bilimidir, yapmak isteğiniz şeyi bulmak ve bunun değerini anlayacak kişilerle buluşturmaktır.
- Fikirlerini test edebilen, ölçülebilen yeni bir strateji ile hayata geçiren, gelenekselden uzak şirketler başarılı oluyorlar.
- Kişiyi sıfır noktasından belli bir yere getiren ve orada kalmasını sağlayan her şey hacking’tir.
- Belirli olan tek şey belirsizliktir. Bunu kabullenirsek geleceğe dair kaygılarımızı azaltabiliriz.
- Birçok iş 5 yıl önce yoktu. Bir şeyler yok olurken, yeni bir şeyler ortaya çıkacak.
- Hata yapma yeni bir şeylerin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
- Adoptability (Uyarlanabilirlik) rekabette en önemli avantajlardandır.
- Bir ürünün çok satması için piyasa ile ürünün uyuşması, GrowthHacking (herkesi değil, isteyenleri kendine çekmek), viral olmak ve verileri kullanarak insanları tutmak/optimize etmek gerekiyor.
- Hiper Farkındalık, Informed Decision Making (Bilgilendirilmiş Karar Verme) ve Hızlı Uygulama bir liderde bulunması gereken özelliklerdendir.
- Dijital liderlik, dijital dünyadır. Kişiyi dijital lider yapan para ya da teknoloji değildir. Kişiyi dijital bir lider yapan en başta iyi bir fikirdir.
- Önümüzdeki 10 yıl içinde geçtiğimiz 250 yılda gördüğümüz değişikliklerden daha fazlasıyla karşı karşıya kalacağız.
- Dijital dünya fizikselleşiyor. Dünyadaki Gamechanger’lar hep dijitali fiziksel dünyaya bağlayabilenlerdir. Sürücüsüz araç, 3 boyutlu yazıcıdan evler…
- Hız, network ve akıl gücü, iş birliği, gözü pek ve yaratıcı olmak Gamechanger’ların ortak özelliklerindendir.
- Geleneksel şirketlerin dijital dönüşümü gerçekleştirebilmeleri için ilk önce kurum liderinin zihnen dijitalleşmesi gerekiyor. Dünyayı etkileyen markaların çoğu startup olarak ortaya çıktılar ve zaten dijital bir dünyanın içinde doğdukları için dijital dönüşüme geçmelerine ihtiyaçları yoktu.
- Crispr, organ çiftliği ve tüm mega trendler ekonomiyi, iş yapış şeklini, ülkeleri, toplumu ve bireyi etkiliyor.
- Marka ve ürün odaklı pazarlama yapan markalar yerine insan odaklı pazarlama yapan markalar kazanacak.
- Ne kadar çok veriye sahip olabilirse yapay zekanın makine öğrenme kabiliyeti o kadar artıyor ve kendisini geliştirebiliyor.
- Hepimizin teknolojiyi en iyi kullanan Uzak doğu ülkesi olan Çin’in tüketici hizmetleri ve teknolojiyi kullanma biçiminden öğrenecekleri var.
- İletişim gelişti, içerikler çoğaldı, iletişim kanalları ve yöntemleri arttı. Ve pazarlama yapmak artık daha zor.
- Artık iletişimi yapan markanın kendisi değil tüketici. İletişim cihazlarının ve kullanım oranlarının yükselişi ile beraber tüketici artık ilginin odağı ve iletişim kaynağının kendisi oldu.
- Tüketicilerin ihtiyaç ve isteklerine göre üretilen uygulamalar (Çin’de üretilen ChatBot ve WeChat) ile tüketici yalnızca iyi hizmet almakla kalmıyor aynı zamanda hem zamanını hem de hayatını en sistemli şekilde kullanabiliyor.
- Teknoloji eskiden sadece verdiğimiz komutları yerine getiriyordu, yaratmayı bilmiyordu. Ancak yapay zeka artık yaratabiliyor. Artık binlerce yazılımcının üretebileceği ya da üretmeyeceği algoritmaları yapay zeka daha hızlı ve kusursuz şekilde üretebiliyor.
- Zaman artık insanlar ve tüketiciler için oldukça önemli bir bağlılık kriteri haline geldi. Marka deneyimlerini sürat ve kaliteyle ölçtüğümüz bir dünyada yaşıyoruz.
- Mobil kullanımı, mobil pazarlama tüm dünyada açık ara önde ve artık yalnızca dijital dünyada değil fiziksel dünyada da ciddi anlamda hayatlarımızda yer alıyor.
- Markaların unutmaması gereken en önemli şey temel insan davranışlarıdır; tüketiciler temel insan davranışlarından yola çıkan deneyimlere çok daha güçlü bağlanıyorlar.
- Bütün dünyanın trendleri takip etmek için batıya bakıyor olması aslında teknolojik seviyesi çok daha ileride olan Asya’yı biraz geride bırakıyor. Ancak şu anda batıda kullanılan birçok teknolojik gelişme ve uygulama (iPhone, Tinder) Çin’den ilham alınarak ve dönüştürülerek oldu. Silicon Valley Çin’e yetişmeye çalışıyor.
- Daha iyi tüketici deneyimleri hazırlarken de teknolojiyle beraber makineleşmemek için en doğru insan verilerini yine en doğru şekilde değerlendirip eşsiz marka deneyimleri yaratmalıyız.
- İnsan sayısı, hükümet desteği, yenilikçi stratejiler Çin’in teknoloji devi olmasını sağlayan etkenlerdendir.
- Teknoloji IQ ile birlikte gelişiyor fakat biz insanları insan yapan en önemli unsurlardan biri duygusal zekamız. Biz makineleri her ne kadar insanlaştırmaya çalışsak da duygusal zekayı gerçekleştiremediğimiz sürece marka ve tüketici arasındaki bağları korumak ve kuvvetlendirmek bir o kadar zor olacaktır.
- Yapay zeka insanlık tarihinin en önemli, heyecanlı ve son bölümüdür. Ya her şey beklediğimizden de iyi olacak ya da tüm insanlık tarihi yok olacak!
Yorum Yok